Referenser och press

Advokat Jessica Sandberg är en av Sveriges främsta advokater inom svensk och internationell familjerätt. Många av de fallen har varit både unika och komplicerade och har därför uppmärksammats i media. Här hittar du ett urval. Hon har också en särskild inrikting mot att företräda brottsoffer och har bland annat företrätt de efterlevande av terrorattacken på Drottninggatan.


Tinderbedragaren

I TV4-dokumentären ”Den svenska Tinderbedragaren” berättade flera kvinnor hur de hade blivit lurade på stora summor pengar av en man de trodde var en framgångsrik affärsman de träffat på dejtingappen Tinder. Flera av offren trädde fram och berättade att de lurats på enorma summor i romansbedrägerier. Den misstänkte bedragaren greps och och åtalades. Rättegången mot honom finns nu att se i uppföljningen till dokumentären där en av kvinnorna berättar hur hon lurades på sitt företag och sedan utsattes för utpressning.
” – Hon är lättad över att det nu har väckts åtal. De här kvinnorna tror ju inte det. Som kvinnor som blir våldtagna och tänker att det knappt är någon mening att anmäla för att det bara läggs ner. Detta inger hopp att det faktiskt går – det kan leda till åtal och rättegång”, säger Veronicas målsägandebiträde, advokat Jessica Sandberg.


Aftonbladet, Publicerad 2024-03-28

Svenska mammor fångade i dröm­staden – får inte ta barnen ur USA

Los Angeles

Advokat Jessica Sandberg specialiserar sig på juridiska frågor som rör svenska kvinnor fångade i äktenskap i Los Angeles, USA, och som möter hinder när de försöker ta med sig sina barn till Sverige. Genom sin expertis och erfarenhet bistår hon klienter med de komplexa rättsliga utmaningarna som dessa kvinnor står inför.

Artikeln berättar om svenska kvinnor som är fångade i sina äktenskap i Los Angeles, USA, och inte får ta med sig sina barn till Sverige. Ett exempel är Monika från Halmstad, som varit kvar i USA i över två årtionden och inte fått ta med sig sina barn till Sverige på grund av maken. Hon beskriver känslan av att vara fånge och att försöka hitta stöd genom en svensk stödgrupp i Los Angeles.

En annan kvinna, ”Stina”, delar sin historia om ett snabbt förändrat äktenskap där hon kämpade med en aggressiv och drogmissbrukande make. Trots rättsliga utmaningar lyckades hon till slut få tillstånd att åka till Sverige med sitt barn.

Advokat Jessica Sandberg, Aftonbladet Arkivbild.

Advokat Jessica Sandberg i Stockholm specialiserar sig på dessa typer av fall och betonar de komplicerade juridiska aspekterna som kvinnor står inför i sådana situationer. Hon betonar vikten av att kontakta en svensk advokat innan man lämnar landet för att undvika juridiska komplikationer.

Artikeln avslutas med Monikas berättelse om hennes fortsatta kamp för att kunna åka till Sverige med sina barn, och hennes förhoppning om att kunna göra det när barnen är äldre. Trots svårigheterna ser hon fram emot ett nytt kapitel i sitt liv när skilsmässan är klar. Läs hela artikeln på Aftonbladets sida


Expressen Publicerad 2023-12-13

”Tinderbedragaren” åtalas efter sms:en till Veronica

Veronica Hellström har polisanmält ”Tinderbedragaren” för flera olika brott. Nu åtalas han för ett av dem, försök till utpressning, och riskerar fängelse i upp till två år.

Ett besked som tas emot med lättnad av Veronica Hellström, enligt hennes målsägandebiträde Jessica Sandberg.

– Den här typen av brott är oftast svårutredda och det leder tyvärr ofta till att de läggs ned. Många kvinnor som blivit utsatta för liknande brottslighet tänker därför att det inte är någon mening att anmäla, säger hon och fortsätter:

– Detta inger hopp för dessa utsatta kvinnor att det faktiskt går även i komplexa ärenden – det kan leda till åtal och rättegång – en viktig upprättelse i deras process.

Läs hela artikeln här


DN Publicerad 23-02-12

Pappa misstänks ha fört bort sina barn – nu faller domen

Ingen vet hur många barn som varje år olovligen förs utomlands av den ena vårdnadshavaren, men en rapport visar på stora brister i hanteringen av fallen.

I Västsverige står en pappa åtalad för att ha kidnappat sina tre barn under en semesterresa till Irak.

– Antalet barnbortföranden ökar. Nu måste man agera med krafttag och ta varningarna på allvar, säger barnens försvarsadvokat Jessica Sandberg.

– När det gäller ärenden med hederskultur där familje- och släktmedlemmar kan gå mycket långt för att skada mamma och barn måste man agera tidigt och ta varningssignalerna på allvar. Det behövs ett helhetsgrepp för att stärka barnets rätt och skydd. Socialtjänsten behöver stärkas upp och riskbedömningar i umgängestvister måste tas på ett större allvar. Man behöver även se över lagstiftning så att åklagare i större utsträckning kan driva ärendena, och frågan om kontaktförbud borde ses över.

– Det här är ett stort problem, större än vad de flesta tror, och det splittrar familjer, säger hon.

Läs hela artikeln


Advokat Jessica Sandberg medverkar i programmet Efterlyst Säsong 60- Avsnitt 15

Barnkidnappning – Förälder för barnen ut ur landet

Föräldrarna hade separerat och var överens om att man skulle ha växelvis boende men det respekterades inte av den andra föräldern. Mamman ville inte att barnen skulle få träffa sin pappa och hon hade flera gånger kommit på oanmälda besök. Han hade fått ringa polisen flera gånger. Han förstod att något var på gång men hoppades att det bara var en oro som han inte skulle behöva få bekräftad.


”Hög konfliktnivå – min klient brottades ner av ett barnkidnappningsföretag”

Dagens Juridik, Publicerad: 2022-10-07

Photo by Xavier Mouton Photographie

Advokaten och tidigare diplomaten Jessica Sandberg har specialiserat sig på internationella barnbortföranden. Läs hela intervjun på Dagens Juridik.


Advokat Jessica Sandberg företräder de anhöriga i Tyresömordet

Expressen, publicerad 22 jul 2022 kl 14.06

Advokat Jessica Sandberg är målsägandebiträde till Diane Ingabires efterlevande. Efter domen säger hon att familjen känner stor lättnad.

”Det är en viktig del i deras sorgearbete att få reda på vad det var som hände med Diane, säger advokat Jessica Sandberg.”


Advokat Jessica Sandberg talar i Almedalen 2022 om utsatta barn och brottsoffers rättigheter 


Fem år har gått och alldeles för lite har hänt, menar de anhöriga

Sverige måste ge terroroffer samma upprättelse som andra europeiska länder gör. Det säger anhöriga till dödsoffren till terrordådet på Drottninggatan. Fem år har gått och alldeles för lite har hänt. Fera av de anhöriga till de som dog på Drottninggatan, väntar fortfarande på en riktig upprättelse från staten Sverige. Ett erkännande som offer för terror.

De vill att Sverige gör som flera andra europeiska länder Frankrike, Belgien och Storbritannien och inrättar en terrorfond. Där finns det möjlighet att få stöd, inte minst ekonomiskt, oavsett vad som sker i en domstol. Stöd som är kopplade till att de är erkända offer för ett terrorattentat.

Hör advokaten Jessica Sandberg berätta mer om de anhörigas krav
(Klipp från TV4 9 april 2022)


Klipp från TV4 nyheterna
den 17 februari 2022

Advokat Jessica Sandberg, målsägandebiträde, uttalar sig när rättegången inleds mot de två män som misshandlade en vakt under ett flyktförsök från Migrationsverkets förvar i Märsta den 24 januari.


Flera terroroffer missnöjda med Sveriges stöd

Aftonbladet 2019-04-04

”De känner sig inte bekräftade av staten Sverige som terroroffer”, säger advokat Jessica Sandberg, som företräder flera av de anhöriga.

Svenska mammorna är fångar i
drömstaden Los Angeles

Text Robert Börjesson Foto Anna-Karin Nilsson

Expressen, Publicerad 15 aug 2021 kl 04.30

Advokat Jessica Sandberg har företrätt många svenska mammor och är ofta anlitad i internationella tvister. Hon medverkar också i amerikanska rättegångar i dessa frågor.


P1-Morgon sändning 2019-04-05

”Svårt att gå vidare för överlevarna från Drottninggatan”

Hör advokat Jessica Sandbergs uttalande i frågan.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

Kritiken mot Stockholmsstad växer efter att ledningen inte ännu har offentliggjort någon plan för hur minnet till offren för terrorattacken på Drottninggatan ska hedras.

Lyssna till advokat Jessica Sandbergs uttalande i frågan:

Nyhetsinslag från TV4 i samband med årsdagen.

Taxen Sessan är ett stöd för många av mina klienter

Det är ingen formell terapivovve men hon är väldigt snäll och har en egen naturbegåvning med sitt varma och lugna inflytande på många av byråns klienter som befinner sig i svåra situationer. Många tycker att det ger både tröst och trygghet när Sessan är med. För barn som farit illa kan det vara svårt att berätta. Då kan Sessan vara ett bra stöd. Det är en stor hjälp.

”Lång väntan på ersättning för brottsoffer”

SVT Rapport , 2019-03-24.
Advokat Jessica Sandberg kommenterar:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brottsoffermyndigheten-overbelastad

Barnaministeriet avsnitt 2, 2019.

UR Dokumentär

”Davids pappa har suttit i fängelse för misshandel av Davids mamma. Sedan han blivit fri har han velat träffa sin son, men David vill inte. Nu har pappan stämt Davids mamma för umgängessabotage, han menar att det är hon som hindrar David från att träffa honom. Enligt Barnkonventionen ska barnets bästa komma i första hand i alla beslut som rör barn. Men i vårdnads- och umgängestvister verkar det inte alltid vara så. Advokat Jessica Sandberg, som har erfarenhet av familjerättsliga frågor, förklarar.” Utdrag ur UR. https://urplay.se/program/210154-barnaministeriet-vill-inte-traffa-pappa


”Fanns utrymme att gå över schablonbeloppen”, Jessica Sandberg

Advokat Jessica Sandberg, målsägarbiträde, efter att rättegången mot den nu terrordömde Rakhmat Akilov avslutats i Stockholms tingsrätt. 

Publicerad på svd.se 2018-06-07 Läs hela artikeln


Advokat Jessica Sandberg medverkar i Aktuellt den 5 juni 2018


Jessica Sandberg medverkar i SVT Rapport, sändning 2018-06-04


Jessica Sandberg företräder de utländska offren i terrordådet, P4 Stockholm

Publicerat tisdag 27 februari 2018 kl 16.15


Inför Akilov-förhören:

”Rädsla för att han ska försöka sprida propaganda”

Nyhetsmorgon TV4, 2018-02-20


”En smärtsam och tung rättegång”, Jessica Sandberg

Nyheterna i TV4 från 2018-02-13:

Advokat Jessica Sandberg företräder tre personer som drabbats under attacken på Drottninggatan. Hon säger att det är en del av sina klienters sorgeprocess att klara av den här rättegången.


ARKIV


Anklagelser om och våld och sexövergrepp allt vanligare i vårdnadstvister
Publicerad 2016-03-17 11:54 Dagens Juridik

Tal i Almedalen 2015 för nxtMEorg angående övergrepp mot barn och unga:”Jag kidnappade mina barn för att rädda deras liv”


”Jag trodde aldrig jag skulle få se mina barn igen”
Aftonbladet 2008


Bortförda barn sätter familjerätten på prov, artikel i Advokaten 2011,  sidan 20.


”Känner en extrem maktlöshet”,
Artikel Alingsås tidning


sv_SE