Referenser och press

Advokat Jessica Sandberg är en av Sveriges främsta advokater inom svensk och internationell familjerätt. Många av de fallen har varit både unika och komplicerade och har därför uppmärksammats i media. Här hittar du ett urval. Hon har också en särskild inrikting mot att företräda brottsoffer och har bland annat företrätt de efterlevande av terrorattacken på Drottninggatan.

Taxen Sessan är ett stöd för många av mina klienter

Det är ingen formell terapivovve men hon är väldigt snäll och har en egen naturbegåvning med sitt varma och lugna inflytande på många av byråns klienter som befinner sig i svåra situationer. Många tycker att det ger både tröst och trygghet när Sessan är med. För barn som farit illa kan det vara svårt att berätta. Då kan Sessan vara ett bra stöd. Det är en stor hjälp.


DN Publicerad 23-02-12

Pappa misstänks ha fört bort sina barn – nu faller domen

Ingen vet hur många barn som varje år olovligen förs utomlands av den ena vårdnadshavaren, men en rapport visar på stora brister i hanteringen av fallen.

I Västsverige står en pappa åtalad för att ha kidnappat sina tre barn under en semesterresa till Irak.

– Antalet barnbortföranden ökar. Nu måste man agera med krafttag och ta varningarna på allvar, säger barnens försvarsadvokat Jessica Sandberg.

– När det gäller ärenden med hederskultur där familje- och släktmedlemmar kan gå mycket långt för att skada mamma och barn måste man agera tidigt och ta varningssignalerna på allvar. Det behövs ett helhetsgrepp för att stärka barnets rätt och skydd. Socialtjänsten behöver stärkas upp och riskbedömningar i umgängestvister måste tas på ett större allvar. Man behöver även se över lagstiftning så att åklagare i större utsträckning kan driva ärendena, och frågan om kontaktförbud borde ses över.

– Det här är ett stort problem, större än vad de flesta tror, och det splittrar familjer, säger hon.

DN, PUBLICERAD 2023-02-12

Läs hela artikeln


Advokat Jessica Sandberg medverkar i programmet Efterlyst Säsong 60- Avsnitt 15

Barnkidnappning – Förälder för barnen ut ur landet

Föräldrarna hade separerat och var överens om att man skulle ha växelvis boende men det respekterades inte av den andra föräldern. Mamman ville inte att barnen skulle få träffa sin pappa och hon hade flera gånger kommit på oanmälda besök. Han hade fått ringa polisen flera gånger. Han förstod att något var på gång men hoppades att det bara var en oro som han inte skulle behöva få bekräftad.Advokat Jessica Sandberg företräder de anhöriga i Tyresömordet

Expressen, publicerad 22 jul 2022 kl 14.06

Advokat Jessica Sandberg är målsägandebiträde till Diane Ingabires efterlevande. Efter domen säger hon att familjen känner stor lättnad.

”Det är en viktig del i deras sorgearbete att få reda på vad det var som hände med Diane, säger advokat Jessica Sandberg.”


Advokat Jessica Sandberg talar i Almedalen 2022 om utsatta barn och brottsoffers rättigheter 


Fem år har gått och alldeles för lite har hänt, menar de anhöriga

Sverige måste ge terroroffer samma upprättelse som andra europeiska länder gör. Det säger anhöriga till dödsoffren till terrordådet på Drottninggatan. Fem år har gått och alldeles för lite har hänt. Fera av de anhöriga till de som dog på Drottninggatan, väntar fortfarande på en riktig upprättelse från staten Sverige. Ett erkännande som offer för terror.

De vill att Sverige gör som flera andra europeiska länder Frankrike, Belgien och Storbritannien och inrättar en terrorfond. Där finns det möjlighet att få stöd, inte minst ekonomiskt, oavsett vad som sker i en domstol. Stöd som är kopplade till att de är erkända offer för ett terrorattentat.

Hör advokaten Jessica Sandberg berätta mer om de anhörigas krav
(Klipp från TV4 9 april 2022)


Klipp från TV4 nyheterna
den 17 februari 2022

Advokat Jessica Sandberg, målsägandebiträde, uttalar sig när rättegången inleds mot de två män som misshandlade en vakt under ett flyktförsök från Migrationsverkets förvar i Märsta den 24 januari.


Flera terroroffer missnöjda med Sveriges stöd

Aftonbladet 2019-04-04

”De känner sig inte bekräftade av staten Sverige som terroroffer”, säger advokat Jessica Sandberg, som företräder flera av de anhöriga.

Svenska mammorna är fångar i
drömstaden Los Angeles

Text Robert Börjesson Foto Anna-Karin Nilsson

Expressen, Publicerad 15 aug 2021 kl 04.30

Advokat Jessica Sandberg har företrätt många svenska mammor och är ofta anlitad i internationella tvister. Hon medverkar också i amerikanska rättegångar i dessa frågor.


P1-Morgon sändning 2019-04-05

”Svårt att gå vidare för överlevarna från Drottninggatan”

Hör advokat Jessica Sandbergs uttalande i frågan.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

Kritiken mot Stockholmsstad växer efter att ledningen inte ännu har offentliggjort någon plan för hur minnet till offren för terrorattacken på Drottninggatan ska hedras.

Lyssna till advokat Jessica Sandbergs uttalande i frågan:

Nyhetsinslag från TV4 i samband med årsdagen.

”Lång väntan på ersättning för brottsoffer”

SVT Rapport , 2019-03-24.
Advokat Jessica Sandberg kommenterar:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brottsoffermyndigheten-overbelastad

Barnaministeriet avsnitt 2, 2019.

UR Dokumentär

”Davids pappa har suttit i fängelse för misshandel av Davids mamma. Sedan han blivit fri har han velat träffa sin son, men David vill inte. Nu har pappan stämt Davids mamma för umgängessabotage, han menar att det är hon som hindrar David från att träffa honom. Enligt Barnkonventionen ska barnets bästa komma i första hand i alla beslut som rör barn. Men i vårdnads- och umgängestvister verkar det inte alltid vara så. Advokat Jessica Sandberg, som har erfarenhet av familjerättsliga frågor, förklarar.” Utdrag ur UR. https://urplay.se/program/210154-barnaministeriet-vill-inte-traffa-pappa


”Fanns utrymme att gå över schablonbeloppen”

Advokat Jessica Sandberg, målsägarbiträde, efter att rättegången mot den nu terrordömde Rakhmat Akilov avslutats i Stockholms tingsrätt. 

Publicerad på svd.se 2018-06-07 Läs hela artikeln


Sändning från SVT Aktuellt den 5 juni 2018.


SVT Rapport, sändning 2018-06-04


Hon företräder de utländska offren i terrordådet, P4 Stockholm

Publicerat tisdag 27 februari 2018 kl 16.15


Inför Akilov-förhören:

”Rädsla för att han ska försöka sprida propaganda”

Nyhetsmorgon TV4, 2018-02-20


”En smärtsam och tung rättegång”

Nyheterna i TV4 från 2018-02-13:

Advokat Jessica Sandberg företräder tre personer som drabbats under attacken på Drottninggatan. Hon säger att det är en del av sina klienters sorgeprocess att klara av den här rättegången.


ARKIV


Anklagelser om och våld och sexövergrepp allt vanligare i vårdnadstvister
Publicerad 2016-03-17 11:54 Dagens Juridik

Tal i Almedalen 2015 för nxtMEorg angående övergrepp mot barn och unga:”Jag kidnappade mina barn för att rädda deras liv”


”Jag trodde aldrig jag skulle få se mina barn igen”
Aftonbladet 2008


Bortförda barn sätter familjerätten på prov, artikel i Advokaten 2011,  sidan 20.


”Känner en extrem maktlöshet”,
Artikel Alingsås tidning


sv_SE